راهنمای استفاده از ابزار خاموشی- شماره چهار- Psiphon

ایران در خاموشی
ایران در خاموشی

سایفون چیست؟

 

«سایفون» یک فیلترشکن رایگان و متن‌ِ باز، برای دور زدن  فیلترینگ در اینترنت است. این برنامه از فناوری‌های متعدد استفاده می‌کند تا دسترسی بدون سانسور به اینترنت را برای شما فراهم کند. این فیلترشکن از ابتدای تاسیس در سال 2006 تاکنون ازهمراهان ثابت کاربران ایرانی به شمار می‌رود. کاربرانی که از آغاز فراگیری اینترنت در ایران، همواره با فیلترینگ گسترده مواجه بوده‌اند.

 

سایفون چگونه کار می‌کند؟

 

سایفون از سیستم رمزگذاری بهره می‌برد، آدرس آی‌پی شما را مخفی نگه می‌دارد و شما را از مسیر یک تونل امن به اینترنت آزاد متصل می‌کند. . در این برنامه ابزارهای مختلفی برای عبور از سانسور و دور زدن انواع مسدودیت‌های آنلاین تعریف شده است. فیلترشکن‌ها و پراکسی‌های مختلف معمولا با منحرف کردن ترافیک یا مخفی کردن آن به شکل ترافیکی که فیلتر نیست، فیلترینگ را برای کاربران دور می‌زنند. برنامه سایفون اما هردوی این کارها را انجام می‌دهد.

سایفون سرورهای شناخته‌شده‌ی مختلفی دارد و با بهرهگیری از شیوه‌های متفاوت به این سرورها متصل می‌شود. یکی دیگر از شیوه‌های دور زدن فیلترینگ توسط سایفون «ترافیک مبهم» است. در این شیوه ترافیک سایفون، به اشکال متفاوت و کمتر شناخته‌شده تغییر شکل می‌یابد.

ابزارهای فیلترینگ قادر به رصد محتوایی که از تونل سایفون می‌گذرند نیستند چراکه این داده‌ها از پیش و توسط این برنامه رمزگذاری شده‌اند. هرچند ممکن است که همچنان و با استفاده از پروتکل‌های ارتباطی قادر به مسدود ساختن ترافیک رمزگذاری شده باشند. پروتکل‌های ارتباطی، مجموعه‌ای از قوانینی هستند که برای مسیریابی داده‌ها و اطمینان از رسیدن آن‌ها به مقصد مورد نظر استفاده می‌شوند.

در نسخه‌ی  ۵.۰ و بالاتر اندروید فیلترشکن سایفون، امکان غیر فعال کردن برنامه‌هایی که نمی‌خواهید از تونل سایفون رد شوند را دارید. بدین ترتیب می‌توانید از این فیلترشکن، هدفمندتر استفاده کرده و در مصرف حجم اینترنت نیز صرفه‌جویی کنید.

 

سایفون برای چه کسانی مفید است؟

 

سایفون برای عموم مردم، فعالان اجتماعی، روزنامه‌نگاران و تمام کسانی که به دنبال دسترسی به انواع محتوای مسدودشده در اینترنت هستند و با مشکل فیلترینگ مواجهند، مفید است. این ابزارهرچند با کارایی کمتر اما در زمان کندی اینترنت نیز می‌تواند به کار بیاید. البته نباید فراموش کنیم که «سایفون»، امکان گمنام ماندن کاربران و فاش نشدن هویتشان را فراهم نمی‌کند، پس زمانی که با اطلاعات حساس سروکار دارید، باید با احتیاط از این اپلیکیشن استفاده کنید.

آیا می‌توانید در زمان قطع اینترنت یا زمانی که اینترنت مختل شده است از سایفون استفاده کنید؟

وقتی اتصال به شبکه جهانی اینترنت مختل می‌شود، اتصال وی‌پی‌ان‌ها نیز دچار اختلالاتی می‌شود. تنها فیلترشکنی که ادعا می‌کند در آبان ۱۳۹۸ ایرانیان را به اینترنت جهانی متصل نگه داشته، اپلیکیشن «سایفون» است و طبق گزارش‌ها قادر بوده تا از شکاف‌های موجود در اجرای پروژه قطع اینترنت ایران بهره‌برداری کرده و برخی کاربران را به اینترنت جهانی متصل نگه دارد. به عبارت دیگر چون این قطعی اینترنت، قطع صد در صدی نبوده همچنان راهی برای اتصال گروهی از کاربران وجود داشته است.

 

حریم خصوصی و امنیت سایفون

 

همانطور که پیشتر اشاره شد، سایفون یک برنامه متنِ باز است. این یعنی هر کسی می‌تواند برای بررسی نحوه‌ی پیاده‌سازی سیستم و فناوری‌های رمزنگاری و اساسا هر جز زیربنایی این برنامه، اقدام کند. در عین حال سایفون نه تنها به‌طور منظم به بازبینی کدهای داخلی پرداخته است، بلکه از شرکت‌های معتبر خارجی برای ارزیابی امنیتی و انجام تست‌های نفوذ کمک گرفته است.

 

خطرات احتمالی کار با سایفون چیست؟

 

اگر دنبال دست یافتن به اطلاعات حساس یا به اشتراک گذاشتن آن هستید، نباید فقط به این اپلیکیشن متکی باشید. هرچند که با استفاده از «سایفون»، ISP شما قادر به دیدن محتوای در حال داد و ستد شما نخواهد بود، اما این اپلیکیشن مانع دخیره شدن تاریخچه مرورگر و کوکی‌ها بر روی دستگاه شما نمیشود.

توجه داشته باشید که اطلاعات مربوط به مکان، شبکه و فعالیت مرورگرها می تواند توسط فیلترشکن‌ یا ‌وی‌پی‌ان‌ها رویت شود. سایفون اطلاعاتی که منجر به افشای هویت افراد شود را نگه نمی‌دارد و جزییات اطلاعات،  تنها برای مدت کوتاهی ذخیره می‌شود و پس از آن صورت تجمیع‌شده ذخیره می‌شود و قابل انتساب به افراد نخواهد بود. اطلاعات شبکه با هدف اطمینان از وضعیت شبکه و کارآیی سایفون جمع‌آوری و تحلیل می‌شودخط مشی «سایفون» در رابطه با حفظ حریم خصوصی به زبان فارسی در اینجا موجود است، که در مورد جمع‌آوری داده‌ها و نحوه‌ی به اشتراک گذاشتن آن‌ها با طرف ثالث در آن توضیح داده شده است.

 

نصب، اجرا و استفاده از سایفون

 

سایفون رابط کاربری بسیار ساده‌ای دارد که سهولت استفاده از این برنامه را برای کاربران فراهم کرده استبرای دریافت این برنامه می‌توانید به گوگل پلی و اپ استور مراجعه کنید و نسخه‌ی ویندوز آن نیز از اینجا قابل دانلود است.

سایفون همچنین راه‌های متنوع دیگری نیز در نظر گرفته تا کاربران بتوانند در مواقعی که گوگل پلی و اپ استور هم فیلتر هستند، به این برنامه دسترسی پیدا کنند.

یک راه برای دریافت فایل این فیلترشکن، ارسال یک ایمیل خالی به این آدرس است:  get@psiphon3.com

شما همچنین می‌توانید با استفاده از بات تلگرامی سایفون به این برنامه دسترسی داشته باشید.

مراحل اجرای سایفون در ویندوز به ترتیب زیر است: در صفحه اصلی و در این قسمت که با علامت مشخص شده است به‌طور پیش‌فرض گزینه‌ی Fastest Country قرار دارد که به صورت خودکار شما را به سریع‌ترین سرور موجود متصل می‌کند. شما در عین حال می‌توانید در همین قسمت یک کشور را به عنوان میزبان سرور خود انتخاب کنید.

 

 

برای قطع شدن می‌توانید به راحتی گزینه  Disconnect را اجرا کنید.

سایفون از زبان فارسی نیز پشتیبانی می‌کنید. برای تغییر زبان برنامه نیز می‌توانید از این گزینه در صفحه اصلی استفاده کنید.

اندروید:

گاهی ممکن است در زمان نصب سایفون در گوشی‌هایی با سیستم عامل اندروید با پیامی که در تصویر میبینید مواجه شوید. برای عبور از این مرحله روی گزینه تنظیمات کلیک کنید. حالا گزینه منبع ناشناس را تیک بزنید و پیام بعدی را هم OK  کنید.

حالا روی گزینه Install کلیک کنید.

بعد از اولین اجرای برنامه با این پیغام مواجه می‌شوید:

در صورت انتخاب گزینه دوم یعنی Psiphon Browser Only، مرورگر سایفون برای شما باز میشود و از طریق ان میتوانید به محتوای فیلتر شده روی وب دسترسی پیدا کنید. توجه کنید که این تنها راجع به محتوایی است که روی مرورگر قابل بازدید باشد.

با انتخاب گزینه اول یعنی Tunnel Whole Device، تمام ترافیک مورد استفاده شما از سرور سایفون عبور میکند. 

این بدان معنی است که شما میتوایند با مرورگر دلبخواه خود به سایت های فیلتر شده دسترسی داشته باشد و در عین حال تمام اپلیکیشن‌های فیلتر از جمله اینستاگرام، تلگرام و واتساپ نیز با عبور از تونل سایفون قابل دسترس خواهند بود. از نظر امنیتی انتخاب این گزینه بیشتر توصیه می‌شود.

شما همچنین می‌توانید از قسمت تنظیمات، کشور میزبان سرور خود را عوض کنید:

به اشتراک بگذارید