
بکآپ گرفتن از فایلهای تصویری موجود در موبایل، بدون دسترسی به اینترنت یا کامپیوتر

ایوون انگ و آرول پراکاش, WITNESS
تهیه نسخه پشتیبان (بکآپ) بسیار اهمیت دارد تا اطمینان حاصل کنید که فایلهای مستند شما به صورت تصادفی حذف نمیشوند و یا در صورت مصادره شدن گوشی شما، از دست نمیروند. در زمان خاموشی یا کند شدن شدید اینترنت، ممکن است نتوانید به شیوههای معمول خود بکآپ بگیرید یا فایلهای خود را به جای امن دیگری برسانید. کپی کردن این فایلها به یک کامپیوتر یا لپتاپ دیگر یکی از راههای بکآپ گرفتن است، اما از آنجایی که اغلب کاربران به چنین امکانی دسترسی ندارند، در اینجا نکات و ترفندهایی آوردهایم که به شما در تهیه نسخه پشتیبان از فایلها در هنگام خاموشی اینترنت یا زمانی که به کامپیوتری دسترسی ندارید، یاری میرسانند.
استفاده از درایو وایرلس یا OTG
درایوهای OTG نوعی از فلشهای یواسبی هستند که با بسیاری از ابزارهای اندرویدی (و نه همه آنها) سازگارند. شما میتوانید یک درایو OTG را مستقیما به موبایلتان وصل کنید یا از مبدل اوتیجی به یواسبی برای اتصال آن به یک حافظه (هارد) بیرونی استفاده کنید. با اوتیجی، موبایل شما برق لازم برای درایو را هم فراهم میکند.
از برندهای مشهور درایوهای اوتیجی، میتوان از ساندیسک (SanDisk) و کینگستون (Kingston) و سامسونگ نام برد که معمولا قیمتی بین ۸ تا ۲۵ دلار دارند و قیمت آنها بسته به ظرفیت ذخیرهسازیشان متفاوت است.

از یک اوتیجی برای بکآپ گرفتن از فایلهای گوشیتان استفاده کنید.
درایوهای وایرلس هم شبیه هارد درایوهای معمولیاند، با این تفاوت که برای استفاده از آنها به کابل نیازی ندارید. به این ترتیب میتوانید ابزارهایی را که به صورت پیشفرض به هارد درایوها وصل نمیشوند به هارد درایو وصل کنید، از جمله گوشی هوشمندتان. یکی از مزیتهای درایوهای وایرلس به درایوهای اوتیجی این است که همزمان میتوانید چندین ابزار مختلف را به آنها وصل کنید. این امکان در شرایطی که اعتراضات در جریان است و شما در قالب یک تیم مشغول تصویربرداری هستید، میتوان کمک بزرگی باشد. یعنی همه ویدئوها میتواند روی هاردی که یکی دیگر از اعضای تیم حمل میکند، ذخیره شود. این نکته را مد نظر داشته باشید که درایوهای وایرلس با نیروی باتری کار میکنند و باید شارژ شوند.
ساندیسک احتمالا محبوبترین برند در میان درایوهای وایرلس است، اگرچه برندهای دیگری هم وجود دارند. درایوهای وایرلس معمولا از درایوهای اوتیجی گرانترند و قیمتشان بسته به میزان ذخیرهسازی از ۲۵ تا ۱۰۰ دلار است. قیمت هاردهایی که حافظه بزرگتری دارند هم بسته به میزان ذخیرهسازی دادهها از ۱۵۰ دلار شروع میشوند.

از یک درایو وایرلس برای تهیه بکآپ از فایلهای موجود روی موبایل استفاده کنید
راهحل جایگزین: از یک گوشی استفادهنشده قدیمی بهره بگیرید
اگر هارد درایو بیسیم یا اوتیجی در اختیار ندارید اما یک گوشی قدیمی دارید که همچنان کار میکند، میتوانید از آن برای بکآپ گرفتن استفاده کنید. تا زمانی که هر دو گوشی شما در مجاورت هم باشند، میتوانید برای کپی کردن فایلهای رسانهای از یک گوشی به گوشی دیگر از بلوتوث، وایفای دیرکت یا اندروید بیم و ارتباطات کوتاهبرد انافسی (NFC) استفاده کنید. بلوتوث و وایفای دیرکت هر دو مبتنی بر تکنولوژیهای بیسیمی هستند که دو ابزار گوناگون را به هم متصل (Pair) میکنند بدون آنکه نیازی به مسیریاب (روتر) یا اکسسپوینت دیگری در میانه باشد. وایفای دیرکت برد بالاتری دارد و محدوده گستردهتری را پوشش میدهد و سرعت انتقال دادهها هم در آن بالاتر از بلوتوث است، اما مصرف باتری آن به طور چشمگیری بیشتر است. NFC هم برد بسیار کوتاهتری دارد (کمتر از ۴ سانتیمتر) و سرعت انتقال دادهاش هم بسیار پائینتر از بلوتوث و وایفای دیرکت است، اما سریعتر وصل میشود و مصرف باتریاش بسیار کمتر است و به همین خاطر برای انتقال سریع دادهها در سایز پایین وقتی هر دو گوشی یا ابزار را در دست دارید، میتوانید از آن بهره بگیرید.

با NFC، بلوتوث یا وایفای دیرکت، فایل بفرستید
در گوشی شما احتمالا بلوتوث تعبیه شده است یا اپلیکیشنهای مرتبط با NFC و وایفای دیرکت روی آن موجودند که امکان همرسانی فایلها با دیگر ابزارهای پیرامون را برایتان فراهم میکنند. اگر اپلیکیشن Files گوگل روی هر دو دستگاه نصب شده باشد، میتوانید حتی به صورت آفلاین با استفاده از همین تکنولوژیها فایلها را همرسانی کنید.

نکته مهم: نقطه ضعف اتصال آسانی که با استفاده از این روشها میسر میشود این است که اینگونه ارتباطات امن نیستند. اسکنرهای وایفای و بلوتوث میتوانند به سادگی برای رهگیری موقعیت مکانی شما مورد استفاده قرار گیرند. نفوذگران ممکن است تلاش کنند تا به دستگاه شما متصل شوند، فایلهای ناخواسته و بدافزار برایتان بفرستند یا حتی اگر سیستمتان آسیبپذیر باشد، کنترل آن را به دست بگیرند. برای اینکه امنتر باشید وقتی از این دستگاهها استفاده نمیکنید حتما آنها را خاموش نگه دارید و فقط وقتی به جای امنی میرسید آنها را به حالت روشن برگردانید. سطح دسترسی به اپلیکیشنها را فقط به چیزها یا کسانی که نیاز دارید محدود کنید و با بهروزرسانی مستمر گوشی و حراست از آن با یک پسورد مستحکم، نکات پایه امنیت موبایل را رعایت کنید.
توضیحات تکمیلی و فراداده را هم اضافه کنید
وقتی فایلها را روی درایو اوتیجی، هارد وایرلس یا گوشی قدیمیتان ذخیره میکنید، اضافه کردن هرگونه توضیحات تکمیلی و فراداده میتواند بسیار مفید باشد. به عنوان مثال، بسیاری از اپلیکیشنهای مستندسازی و تصویربرداری میتوانند خروجیهایی در فرمت متنی CSV و JSON بدهند که فرادادههای استخراجشده از دستگاه را هم در بر میگیرد (اطلاعاتی نظیر موقعیت مکانی، زمان و تاریخ) و هرگونه توضیحی که از سوی کاربر اضافه شده باشد. حتما مطمئن شوید که این فایلهای متنی فراداده را هم به بکآپتان اضافه کردهاید.

فایلهای فرادادههایی که با استفاده از اپلیکیشن ProofMode تولید شدهاند.
برای هارد و درایوهای خود رمز عبور بگذارید
برای بسیاری از هاردها و درایوهای وایرلس میتوانید رمز عبور انتخاب کنید. این کار از طریق اپلیکیشن موبایلی انجام میشود که به همراه هارد به کاربر خواهند داد. این نکته را مد نظر داشته باشید که پسورد گذاشتن برای هارد به معنی رمزگذاری (Encryption) آن نیست. اکثر هاردهای وایرلس و اوتیجی امکان رمزگذاری کل دیسک با فرمان ارسالی از موبایل را فراهم نمیکنند، اما رمزگذاری آنها ممکن است از طریق یک کامپیوتر میسر باشد.

برای درایوهای ذخیرهسازی دادهها رمز عبور بگذارید
به رمزگذاری فایلها هم فکر کنید
اگر نیاز دارید فایلهای خود را به صورت امنتری ذخیره کنید، میتوانید نسخههای بکآپ خود را رمزگذاری کنید. اگرچه شاید نتوانید کل هارد وایرلس یا اوتیجی خود را از راه موبایلتان رمزگذاری کنید، اما میتوانید پیش از آنکه فایلها را به درایو منتقل کنید فرآیند رمزگذاری را به انجام برسانید. اپلیکیشنهایی نظیر ZArchiver و RAR امکان رمزگذاری فایلها را روی گوشیهای اندروید فراهم میکنند. بههوش باشید که باید پسوردهای رمزگذاری خود را به خاطر داشته باشید. اگر این پسورد را به هر دلیلی از یاد ببرید یا از دست بدهید، هرگز نمیتوانید به آن فایلهای رمزگذاریشده دسترسی داشته باشید.

زیپ کردن و رمزگذاری فایلها با استفاده از اپلیکیشن ZArchiver روی یک گوشی موبایل، پیش از انتقال برای بکآپ.
این نکته را در ذهن داشته باشید که برخی کشورها ممکن است قوانینی علیه استفاده از امکان رمزگذاری داشته باشند. استفاده از چنین امکانی برای پیشگیری از دسترسی مقامها به دادههای شما، ممکن است به عنوان تلاش برای از بین بردن شواهد یا مخدوش کردن روند تحقیقات، جرم تلقی شود و قابل پیگرد باشد. این نقشه از سال ۲۰۱۷ ممکن است قدیمی باشد اما اگر درباره قوانین کشورتان پیرامون این موضوع سوالات و ابهاماتی دارید، نقطه شروع مناسبی است.
دو نسخه بکآپ در دو مکان مختلف داشته باشید
داشتن فقط یک بکآپ همیشه بهترین راهحل نیست. به عنوان مثال، اگر ابزاری که بکآپ شما روی آن ذخیره شده به هر دلیلی آسیبی ببیند یا کارکردش تصادفا متوقف شود، ممکن است بکآپ خود را برای همیشه از دست بدهید. متخصصان فنآوری اطلاعات معمولا توصیه میکنند که بهتر است دو نسخه بکآپ داشته باشید. یعنی در مجموع سه نسخه از یک فایل یا مجموعه فایل خواهید داشت که بهتر است آنها را در مکانهای مختلف نگهداری کنید. به این ترتیب شما از خطرات و تهدیدهایی که ممکن است در انتظار هر یک از نسخهها باشد، میکاهید.

اصل بکآپگیری سه-دو-یک
این نوشته ترجمه این پست وبلاگ از موسسه ویتنس است.