شما نباید فقط در زمانهای حساس و بحرانی نگران امنیت دیجیتال و حریم خصوصی خود باشید.
در جعبهابزار روزمرهی ما، توصیههایی دربارهی شیوه کار با یک سری ابزار وجود دارد که میتوانید همیشه، و نه لزوماً زمان بهوجود آمدن اختلال در اینترنت، برای امور روزمره از آنها بهره ببرید.
این ابزارها شامل اپلیکیشنهای مطمئن پیامرسان هستند که برای محافظت گفتگوهای شما در برابر دستگاههای شنود دولتی و شرکتهای خصوصی طراحی شدهاند؛ همچنین ویپیانها و پروکسیهایی که میتوانند در حفظ امنیت شما در فضای آنلاین و گذر از فیلترهای دولتی بکار بیایند.
همیشه به خاطر داشته باشید که استفاده از چنین ابزاری، در صورتی که مسئولان حکومتی آنها را روی دستگاههای شما پیدا کنند، میتواند ایجاد سوءظن کرده و شما را به خطر بیندازد، پس با احتیاط عمل کنید.
ما راهنمای مهمی درباره محاسبه و تشخیص ریسکهای فضای آنلاین داریم که به شما کمک میکند تا اقدامات امنیتی مناسب برای خود را بشناسید. به شدت توصیه میکنیم تا این راهنما را قبل از ادامه دادن این مطلب مطالعه کنید.
یک سری مسائل بنیادی وجود دارند که همهی ما باید برای محافظت از خودمان، دوستان و خانوادهمان در نظر بگیریم.
مهمترین (و سادهترین) کاری که شما همین امروز میتوانید انجام دهید تا از خود و از تمام کسانی که با آنها در ارتباط هستید، محافظت کنید، این است که یک اپلیکیشن پیامرسان قابل اعتماد و دارای قابلیت رمزگذاری سرتاسری دانلود کنید.
استفاده از چنین اپلیکیشن پیامرسانی بهترین راه برای به حداقل رساندن این خطر است که شخص سومی بتواند بر مکاتبات شما نظارت کند یا جلوی فرستادن ویدیوها یا پیامهای شما به دیگران را بگیرد.
«سیگنال» قابل اعتمادترین گزینه برای حفظ امنیت ارتباطات شماست، و ما بهشدت توصیه میکنیم این اپلیکیشن را دانلود کنید و برای پیامرسانی روزمره خود استفاده کنید. کار با این اپلیکیشن بسیار ساده است، اکثر متخصصان امنیت دیجیتال آن را تایید میکنند و همچنین اپلیکیشن منتخب افشاگر آمریکایی، ادوارد اسنودن است.
برای دانستن جزئیات بیشتر درباره این اپلیکیشن و نحوهی دانلود آن، روی لینک زیر کلیک کنید.
«سیگنال» اپلیکیشن پیامرسانی برای سیستمعاملهای iOS، اندروید و دسکتاپ است که دارای قابلیت رمزگذاری سرتاسری E2EE است. این اپلیکیشن رایگان بوده و به عنوان یکی از ایمنترین اپلیکیشنهای پیامرسان موجود از سوی موسساتی چون Electronic Frontier Foundation و Access Now توصیه میشود.
این اپلیکیشن به کاربران خود اجازه میدهد تا پیامهای ویدیویی، صوتی، نوشتاری و عکس را به صورت گروهی و رمزگذاری شده ارسال کنند. همچنین امکان تماسهای تلفنی با قابلیت رمزگذاری سرتاسری برای کاربران «سیگنال» وجود دارد.
شما میتوانید «سیگنال» را برای سیستمهای اندروید و iOS با استفاده از لینکهای بالا بلافاصله دانلود کنید. کار با این اپلیکیشن بسیار ساده است. وقتی اپلیکیشن را باز میکنید، از شما خواسته میشود تا شماره تلفن خود را از طریق یک کد شش رقمی تایید کنید، که این کد با اساماس برای شما ارسال میشود.
وقتی این کار را انجام دادید، بلافاصله میتوانید مکاتبات خود را با هر کدام از کانتکتهای خود – به شرط آنها هم اپلیکیشن سیگنال را دانلود کرده باشند- شروع کنید.
سیستم رمزگذاری «سیگنال» بسیار مطمئن است، این اپلیکیشن، منتخب ادوارد اسنودن است.
سیگنال فقط پیامهای شما را رمزگذاری نمیکند، بلکه فرادادهها را نیز پنهان میکند تا اطمینان حاصل شود که هیچکس، نه حتی خود سیگنال یا هرکس که سعی کند تا جلوی پیامهای شما را بگیرد، نتواند فرستنده و گیرنده پیامها را شناسایی کند.
همچنین سیگنال یک اپلیکیشن متنباز است، این بدین معنی است که کد آن برای مشاهده همگان و کسانی که تلاش کنند آن را بشکنند، در دسترس است. تا به امروز پروتکل رمزگذاری سیگنال هرگز شکسته نشده است. سیگنال دادههای شما یا هیچکس دیگری را جمعآوری نمیکند و به اشتراک نمیگذارد.
«سیگنال» از شماره تلفن شما برای ثبتنام و همینطور به عنوان شناسهی شما استفاده میکند. به همین دلیل باید مواظب باشید که از این اپلیکیشن تنها برای برقراری ارتباط با کانتکتهای قابل اعتماد خود استفاده کنید.
اگر تصمیم میگیرید که از «سیگنال» به عنوان اپلیکیشن پیشفرض برای فرستادن پیامک استفاده کنید، یادتان باشد که پیامهای شما تنها در صورتی رمزگذاری میشوند که گیرنده نیز اپلیکیشن سیگنال را روی تلفن همراه خود نصب کرده باشد.
مورد دیگر اینکه، «سیگنال» تنها در صورت دسترسی به اینترنت به کار میآید. هر چند که ابزاری عالی برای استفاده روزمره است، در صورت قطع شدن اینترنت خیلی کارایی نخواهد داشت.
دو اپلیکیشن «برایر» و «جمی»، پیامرسانهایی با رمزگذاری سرتاسری هستند که بر اساس فناوریهای همتا به همتا (peer-to-peer) ساخته شدهاند و اگر پیشبینی میکنید که ممکن است با مشکلات اتصال به اینترنت (از قطع شدن اینترنت گرفته تا مثلاً وایفای ضعیف در یک کنفرانس پرجمعیت) روبهرو باشید، گزینههای خوبی هستند.
البته احتمالا کار کردن با «سیگنال» برای استفاده روزمره و ارتباط با دوستان و خانواده، راحتتر خواهد بود. میتوانید دربارهی این اپلیکیشنها در لینکهای زیر بیشتر بخوانید.
«جمی» پلتفرم رایگان برای ارتباط و مکاتبه است که ادعا میکند هویت و حریم خصوصی کاربران خود را حفاظت میکند. «جمی» دارای رمزگذاری سرتاسری است و به شکل همتا به همتا عمل میکند، بنابراین نیازی به یک سرور مرکزی برای انتقال داده بین کاربران ندارد.
به همین سبب، کاربرانی که روی یک شبکهی محلی مشترک هستند (برای مثال، یک شبکه وایفای عمومی بدون دسترسی به اینترنت) باید بتوانند از طریق «جمی» به هم متصل شوند، حتی اگر به اینترنت وصل نباشند.
دانلود این اپلیکیشن برای اندروید از گوگلپلی، و برای iOS از اپل استور امکانپذیر است. نسخههای مخصوص دسکتاپ (مک، ویندوز و لینوکس) را هم میتوان از خود وبسایت «جمی» دانلود کرد.
علاوه بر برقراری ارتباط امن، «جمی» تماسهای ویدویی و کنفرانسی با کیفیت اچدی را نیز ارائه میکند، اما کیفیت این تماسها بسیار بستگی به کیفیت اینترنت مورد استفاده دارد.
داشتن قابلیت ارسال پیام از طریق شبکههای وایفای میتواند در زمانهای قطع موقت اینترنت (و حتی قطع کامل اینترنت) به منظور برقراری ارتباط با کانتکتهایی که در نزدیکی شما هستند، موثر عمل کند. «جمی» همچنین ممکن است بتواند در صورت محدود شدن دسترسی به اینترنت جهانی به شکلی مطمئن عمل کند، اما تنها در صورتی که اینترنت ملی در دسترس باقی بماند.
به این موضوع توجه داشته باشید که محققان ما به صورت مستقل قادر به تایید این گزارشها نبودهاند، بنابراین نمیتوانند درباره کارکرد این اپلیکیشن در چنین شرایطی با قطعیت نظر بدهند. آزمایشها و شواهد بیشتری برای این کار نیاز است.
بر خلاف برخی از اپلیکیشنهایی که بر پایهی شبکه توری meshnet-based طراحی میشوند، «جمی» قادر به استفاده از بلوتوث برای برقراری ارتباط با دستگاههای دیگر نیست. برقراری ارتباط آفلاین با کانتکتها، نیازمند اتصال هر دو طرف به یک شبکهی اینترنت مشترک محلی است.
«برایر» یک اپلیکیشن پیامرسان است که برای استفاده کنشگران، روزنامهنگاران و هر کس دیگری که احتیاج به برقراری ارتباط در زمان قطع اینترنت داشته باشد، طراحی شده است. برخلاف اپلیکیشنهای پیامرسان سنتی، «برایر» متکی بر یک سرور مرکزی نیست، پیامها با استفاده از یک شبکه توری به صورت مستقیم بین دستگاههای کاربران همزمانسازی یا همان synchronized میشوند.
کاربران میتوانند «برایر» را برای اندروید از پلی استور گوگل، F-Droid یا وب سایت برایر دانلود نمایند.
«برایر» میتواند برای به اشتراک گذاشتن پیامهای مهم با افرادی که به آنها اعتماد دارید، به شکلی مطمئن عمل کند. در هنگام قطع شدن اینترنت، این اپلیکیشن اجازه میدهد تا دادهها و اطلاعات را با کانتکتهای خود به شکلی امن به اشتراک بگذارید، البته لازم خواهید داشت تا با فرد گیرنده در محدودهی بلوتوث یا روی یک شبکه وایفای مشترک قرار داشته باشید.
علاوه بر قابلیت گپ زدن سرتاسری خصوصی و گروهی، «برایر» به شما این امکان را میدهد تا تالارهای گفتگوی عمومی و بلاگهایی تشکیل دهید که برقراری ارتباط را با گروههای معتمد میسر میسازد، و حتی در زمانهای قطع اینترنت هم قابل اشتراکگذاری و بهروزرسانی هستند.
تالارهای گفتگو، مکالمات غیر خصوصی هستند. بر خلاف گروههای خصوصی، هر کسی که به آن بپیوندد میتواند کانتکتهای دیگر خود را به تالار دعوت کند. در ضمن بلاگها امکان پست و به اشتراک گذاشتن اخبار و بروزرسانیها را با تمام کانتکتهایتان امکان پذیر میسازند.
«برایر» همچنین با اپلیکیشن “دکمه هشدار” Ripple مجهز شده است که میتواند برایر را مخفی کند یا در حالتی که نگران هستید حساب کاربری شما تحت نظارت قرار گرفته یا مصادره شده، میتواند طوری پیکربندی شود که حساب کاربری و تاریخچه پیغامهای شما را پاک کند.
این اپلیکیشن البته اشکالاتی نیز دارد. گزارشهایی از مشکلات برقراری ارتباط از طریق بلوتوث در زمانی که اینترنت قطع شده است دریافت شده، اما گروه «برایر» مشغول رفع این اشکالات هستند.
در زمان قطع اینترنت، این اپلیکیشن تنها در صورتی که کاربران در محدوده بلوتوث و وایفای یکدیگر قرار داشته باشند، میتواند کارایی داشته باشد.
مشکل دیگر این اپلیکیشن این است که تا زمانی که تعداد زیادی از افراد شروع به استفاده از «برایر» نکنند، نمیتواند در زمانهای قطع دسترسی به اینترنت از تمام امکانات بالقوه خود استفاده کند و موثر واقع شود. برای اینکه «برایر» بتواند به یک اپلیکیشن پیامرسان قدرتمند تبدیل شود و جایگزین پیامرسانهای معمول بشود، میبایست تعداد کاربران گستردهای را جذب کند.
هر کسی که خواسته به وبسایتهای فیلتر شده روی اینترنت جهانی دسترسی پیدا کند، به این سوال برخورد کرده است که کدام ویپیان را باید انتخاب کرد. اینها ابزارهایی هستند که برای دسترسی به محتوای فیلترشده بکار شما میآیند و همچنین اتصال شما را رمزگذاری میکنند تا در برابر ناظران بیرونی امنیت داشته باشید.
دوستان ما در «پسکوچه»، فهرست بسیار خوبی از ابزارهای دور زدن فیلترینگ را به همراه مروری دقیق و کامل بر مزایا و معایب این ابزارها جمعآوری کردهاند. اگر آنچه به دنبالش هستید را در فهرست منتخب ما پیدا نکردید، «پسکوچه» میتواند اطلاعات بیشتری درباره ابزارهای دور زدن موجود به شما ارائه دهد.
تشخیص تیم ما بر این بوده است که نمونههای ذیل از موثرترین و قابل اعتمادترین ابزارها برای دور زدن سانسور معمول و هر روزه هستند. همهی مواردی که اینجا جمعآوری کردهایم به عنوان ابزارهای حفظ هویت و حریم خصوصی طراحی نشدهاند، پس حتماً توضیحات هر کدام را بخوانید و متوجه تفاوتهای بین این ابزارها باشید تا بتوانید امنیت آنلاین خود را حفظ کنید.
«سایفون» یک ابزار دور زدن فیلترینگ است که از فناوریهای ویپیان، اساساچ و اچتیتیپی استفاده میکند تا دسترسی بدون سانسور به محتوای اینترنت را برای شما فراهم کند. این اپلیکیشن به نقاط دسترسی جدید پی میبرد تا احتمال دور زدن فیلترها را برای شما بالا ببرد.
کار کردن با «سایفون» خیلی راحت است. فقط لازم است که آن را از طریق یکی از لینکهای بالا روی دستگاه خود دانلود و نصب کنید. بعد از اینکه نصب شد، اپلیکیشن را باز کنید و روی ‘connect’ بزنید تا «سایفون» روی دستگاه فعال شود.
سایفون» سابقهی مستحکمی در دور زدن سانسور اینترنتی در ایران دارد و همچنان برای این منظور کارایی خود را حفظ کرده است.
هر چند در زمانهای وقوع اختلال در اینترنت و یا قطع کامل از کارایی آن کم میشود، بخش کوچکی از کاربران «سایفون» گزارش دادهاند که طی قطع شدن اینترنت در آبان ۱۳۹۸ به محتوای اینترنت جهانی دسترسی داشتهاند. تحقیقات مکملی که از سوی«سایفون» صورت گرفت نیز صحت این موضوع را تایید کرد.
دنبال دست یافتن به اطلاعات حساس یا به اشتراک گذاشتن آن هستید، نباید فقط به این اپلیکیشن متکی باشید.
هرچند که با استفاده از «سایفون»، ISP شما قادر به دیدن محتوای در حال داد و ستد شما نخواهد بود، اما این اپلیکیشن مانع این نمیشود که تاریخچه مرورگر و کوکیها بر روی دستگاه شما ذخیره نشوند.
توجه داشته باشید که «سایفون» برخی اطلاعات در رابطه با ناحیه، کشور و فعالیتهای انجام شده روی مرورگر شما و زمان و تاریخ آن ها را ثبت میکند. برنامهنویسان «سایفون» این دادهها را جمعآوری و تحلیل کرده و سپس آنها را حذف میکنند. خط مشی «سایفون» در رابطه با حفظ حریم خصوصی به زبان فارسی در اینجا موجود است، که در مورد جمعآوری دادهها و نحوهی به اشتراک گذاشتن آنها با طرف ثالث در آن توضیح داده شده است.
«تونل بر» سرویس ویپیانی است که میتوانید برای گشت و گذار در اینترنت به شکل محرمانه و امن استفاده کنید. ویپیان مطمئن «تونل بر» حریم خصوصی آنلاین شما را حفظ کرده و به شما اجازه میدهد تا به صورت ناشناس به وبسایتها و اپلیکیشنهای فیلترشده دسترسی پیدا کنید.
نکتهی مهم این است که «تونل بر» دارای بستهی رایگانی برای کاربران ایرانی است. این بسته شامل ۱۰ گیگابایت سرویس رایگان در ماه برای کاربران درون ایران است. این اپلیکیشن از چند حسابرسی امنیتی مستقل سربلند بیرون آمده و بنابراین باید بتواند در حفظ امنیت و حریم خصوصی شما در فضای آنلاین موثر واقع شود.
اپلیکیشن «تونل بر» را میتوانید با استفاده از یکی لینکهای بالا، مناسب با نوع سیستمعامل خود دانلود کنید.
پس از اینکه اپلیکیشن را باز کردید، لازم است که با ایمیل خود یک حساب کاربری بسازید (ما توصیه میکنیم از آدرس ایمیل همیشگی خود استفاده نکنید). پس از آن میتوانید به ویپیان متصل شوید.
«تونل بر» بر اساس این سیاست عمل میکند که هیچ دادهای ثبت نشود، به این معنی که دادههای مرتبط با آدرس IP شما و یا وبسایتهایی را که بازدید میکنید، ذخیره نمیکند. خط مشی مربوط به حریم خصوصی این اپلیکیشن را میتوانید به زبان انگلیسی در اینجا بخوانید که جزییات جامعی دربارهی شیوههای جمعآوری داده به شکل محدود و بدون افشای هویت در آن ارائه شده است.
همانطور که اشاره شد، این اپلیکیشن از چندین حسابرسی امنیتی مستقل سربلند بیرون آمده و بر همین اساس میتوانیم بگوییم که ابزاری معتبر است و قابلیتهای آن در زمینه حفظ هویت و حریم خصوصی و همینطور دور زدن فیلترینگ ثابت شده است.
«تونل بر» در حال حاضر در بستهی رایگان خود تا سقف ۵۰۰ مگابایت در ماه محدودیت استفاده دارد. این موضوع به این معنی است که نباید برای دسترسی به محتوای سنگین مثل تعداد زیاد عکس و فیلم، به این اپلیکیشن متکی بود.
همچنین این سرویس از شما میخواهد تا با ایمیل خود در آن ثبتنام کنید که میتواند در زمان اختلال و قطع شدن اینترنت و یا فیلترینگ، مشکلزا شود. علاوه بر این، به شما توصیه میشود که از آدرس ایمیل همیشگی خود برای ثبتنام استفاده نکنید.
«پروتون ویپیان» یک رساننده خدمات شبکه مجازی خصوصی است که با پشتوانه مالی جمعی حمایت میشود و از سوی بنیانگذاران خدمات امنیت ایمیل «پروتون میل» عرضه شده است. این اپلیکیشن محافظت از امنیت و حریم خصوصی کاربران را در سطح بسیار بالایی تامین میکند.
نکتهی بسیار مهم این است که «پروتون ویپیان» نسخهی رایگانی از خدمات خود را بدون هیچ محدودیت در ترافیک داده، به کاربران این رده ارایه میدهد.
روند ثبتنام بسیار سرراست است. اگر از ویپیان دیگری دارید استفاده میکنید، به وبسایت «پروتون ویپیان» بروید و با ایمیل خود یک حساب کاربری باز کنید، سپس نام کاربری و کلمهی عبور خود را انتخاب کنید. بعد از آن دیگر میتوانید نسخهی مناسب دستگاه خود را دانلود کنید.
روش کار «پروتون ویپیان» بر این اساس است که هیچ دادهای را ثبت نکند، و خط مشی مکتوب بسیار دقیق و واضحی دارد که میتوانید آن را به زبان انگلیسی در اینجا بخوانید. این اپلیکیشن طوری طراحی شده که یک تونل رمزگذاری شده بین شما و سرورهای خود ایجاد میکند، و با این کار از شما در برابر نظارت و شنود دشمنان محافظت کرده و تاریخچه فعالیتهای شما را از آیاسپی مخفی نگه میدارد.
اپلیکیشنهای «پروتون ویپیان» روی همهی پلتفرمها کاملاً متنباز هستند و امنیت آنها به صورت مستقل بررسی دقیق شده است. این ویپیان همچنین دارای قابلیت قطع اضطراری (kill switch) است که در صورت قطع شدن ویپیان، جلوی ترافیک اینترنت را بر روی دستگاه شما میگیرد. این موضوع باعث میشود که تصادفا بدون محافظت نمانید.
سرورهای «پروتون ویپیان» در سوئیس مستقر هستند، کشوری که قوانین سفت و سختی در زمینهی حفاظت از حریم خصوصی دارد و سابقه نشان داده که در برنامههای اشتراکگذاری اطلاعات و جاسوسی بینالمللی وارد نمیشود.
بر اساس این قوانین و ویژگیها، میتوان گفت که «پروتون ویپیان» دارای کارنامهای قوی در زمینهی حریم خصوصی، امنیت و رمزگذاری است و اگر به دنبال ویپیان رایگان هستید میتواند انتخاب خوبی باشد.
برای استفاده از «پروتون ویپیان» لازم است که حتما در آن ثبتنام کنید که این موضوع ممکن است چالشهایی را در مواقع اختلال اینترنت یا وقتی که وبسایت اپلیکیشن فیلتر شده باشد، به وجود آورد. توصیه میشود که برای ثبتنام از آدرس ایمیلی غیر از آدرس همیشگی خود استفاده کنید.
همانند دیگر ویپیانهای تجاری، بستهی رایگان «پروتون ویپیان» به احتمال زیاد نسبت به نسخههای پولی آن، تأثیرات منفی زیادی روی سرعت اینترنت شما خواهد داشت. هر چند این اپلیکیشن ابزاری مهم و کارآمد برای حفاظت از هویت شما و گذر از فیلترها است، این موضوع میتواند به قیمت پایین آمدن سرعت اینترنت تمام میشود.
«ویندسکرایب» یک سرویس ویپیان تجاری است که میتوانید برای گشت و گذار آزادانه و امن در اینترنت از آن استفاده کنید. از حریم خصوصی شما محافظت میکند و به شما کمک میکند تا فیلترهای اینترنتی را دور بزنید.
بستهی رایگان «ویندسکرایب» در هر ماه ۱۰ گیگابایت ترافیک داده ارائه میدهد که بسیار دست و دلبازانه است. همچنین فایروال «ویندسکرایب» روی این بسته موجود است که ادعا میکند تمام اتصالات را خارج از تونل خودش میبندد تا هیچ دادهای از ارتباط شما به بیرون درز نکند.
این اپلیکیشن را از یکی از لینکهای بالا دانلود کنید. وقتی برای اولین بار اپلیکیشن را باز میکنید، از شما خواسته میشود تا یک حساب کاربری بسازید. یک آدرس ایمیل و کلمهی عبور انتخاب کنید (ترجیحا آدرس اصلی شما نباشد)، حالا این فرصت را دارید تا ۱۰ گیگابایت ترافیک ماهانه رایگان خود را طلب کنید.
بعد از اینکه این کار را انجام دادید، میتوانید ویپیان را روی دستگاه خود فعال کنید.
۱۰ گیگابایت ترافیک ماهانه رایگان این اپلیکیشن بسیار دست و دلبازانه است. هر چند که سرعت این اپلیکیشن ممکن است همیشه به خوبی ویپیانهای دیگر نباشد، اما نشان داده که در ایجاد دسترسی کاربران ایرانی به محتوای فیلترشده بسیار موثر عمل میکند.
فایروال موجود در این اپلیکیشن نیز یک لایهی محافظت دیگر به حریم خصوصی اضافه میکند تا از خطر نشت اطلاعات از تونل ویپیان شما جلوگیری کند.
همچون دیگر ویپیانهای تجاری، «ویندسکرایب» نیز به احتمال زیاد در صورت قطع شدن مستمر اینترنت، اختلال در آن و یا پایین آمدن سرعت، خیلی خوب کار نخواهد کرد.
هرچند که میتواند ابزار بسیار مفیدی برای رد شدن از فیلترها باشد، اما باید توجه داشته باشیم که به اندازهی ابزارهای دور زدن برگرفته از Tor ، در حفظ هویت شما موثر عمل نخواهد کرد.
«لنترن» یک نوع اپلیکیشن دور زدن فیلترینگ است که چندین روش مختلف را برای گذر از فیلتر و سانسور بکار میگیرد و بسته به تغییراتی که سانسورچی ایجاد میکند، از روشی به روش دیگر میرود. این ابزار، فیلتر بودن یا نبودن یک وبسایت را تشخیص میدهد و تنها در این صورت که وبسایت خارج از دسترس باشد، شروع به استفاده از شیوههای دور زدن میکند. این امر به این معناست که میتواند به وبسایتهای فیلتر نشده سریعتر متصل شود.
هر چند اکثر مواقع سرعت بالایی ارائه میدهد و داد و ستد دادههای شما را در وبسایتهای فیلتر شده رمزگذاری میکند، اما ادعا نمیکند که از هویت کاربران خود حفاظت میکند و امکان این را ندارد که کاربران را در برابر نظارت و شنود، مانند اپلیکیشنهای دیگری مثلاً «تور» Tor، محافظت کند.
کار با «لنترن» نسبتاً سرراست است. فقط لازم است که با استفاده از یکی از لینکهای بالا روی دستگاه خود دانلود و نصبش کنید.
بعد از اینکه نصب شد، اپلیکیشن را باز کنید و connect را بزنید تا فعال شود.
ویژگی اصلی «لنترن» این است که دسترسی به وبسایتهای فیلتر شده را با سرعت بالایی ارائه میدهد. در شرایط معمول ایران، این اپلیکیشن معمولاً ثابت کرده که در شکستن فیلترهای حکومتی موثر عمل میکند.
به همین دلیل برای استفاده روزمره کاربران معمولی و گذر از فیلترینگ دولتی ایران، مناسبترین ابزار است، اما برای استفاده روزنامهنگاران و کنشگرانی که فاش نشدن هویت خودشان را باید در اولویت قرار دهند، ابزار مناسبی نیست. اگر حفظ کامل حریم خصوصی و هویت، برای شما موضوع مهمی است، باید به دنبال ویپیانی باشید که مخصوصاً برای این منظور طراحی شده باشد.
در آبان ۱۳۹۸ که اینترنت ایران قطع شده بود، «لنترن» آنچنان که باید موثر عمل نکرد و هیچ گزارش موثقی مبنی براینکه کاربران «لنترن» بعد از قطع شدن اینترنت توانسته باشند به اینترنت جهانی وصل شوند، دریافت نشده است. به همین دلیل ما کار با این اپلیکیشن را فقط در وضعیت«عادی» توصیه میکنیم.
همانطور که گفته شد، «لنترن» هیچ ادعایی مبنی بر اینکه هویت شما را محفوظ نگه میدارد، نداشته است. هر نوع ارتباطی که از طریق «لنترن» ایجاد شده باشد، رمزگذاری میشود اما این نرمافزار نمیتواند هیچ اقدامی در جهت محافظت کاربران در برابر وبسایتهایی که کاربران خود را رصد میکنند یا در برابر نظارت و شنود حکومتی، انجام دهد.
«لنترن» اطلاعات شخصی مربوط به ناحیه، کشور و فعالیتهای انجام شده روی مرورگر شما و زمان و تاریخ آن ها را ثبت میکند. این دادهها پیش از آن که از طرف برنامهنویسان این نرمافزار تحلیل شوند، جمعآوری aggregate میشوند و تنها در حالتی با طرف ثالث به اشتراک گذاشته میشوند که کاملا aggregate و گمنامسازی شده باشند. اطلاعات بیشتر در بخش «خط مشی در زمینه حریم خصوصی» لنترن در اینجا به زبان انگلیسی موجود است.
اپلیکیشن ۱.۱.۱.۱ شرکت Cloudflare یک برطرفکنندهی دیاناس است که تقریباً شبیه ویپیان عمل می کند. ترافیک اینترنت شما را از یک تونل مطمئن رد کرده، رمزگذاری کرده و ادعا میکند که دادههای مرورگر شما را به طرف ثالث نشان نمیدهد.
هر چند که احتمالا از نظارت ISP شما بر وبسایتهایی که باز میکنید جلوگیری میکند، اما باعث نمیشود که اتصال شما به وبسایتها بدون فاش شدن هویت شما اتفاق بیفتد، و همچنین قادر نیست سانسورها را به خوبی ویپیان دور بزند. البته میتواند در حد ابتدایی امنیت فضای آنلاین شما را فراهم کند و در عین حال سرعت قابل قبولی داشته باشد، اما این اپلیکیشن به اندازهی ویپیانهایی که مخصوص امنیت حریم خصوصی ساخته شدهاند، موثر نخواهد بود.
شما میتوانید 1.1.1.1 + WARP را از گوگل پلی، اپاستور یا پسکوچه دانلود کنید. وقتی که اپلیکیشن را نصب و باز کردید، دستورالعمل را دنبال کنید و دکمهی اسلایدر را برای اتصال روشن کنید.
این اپلیکیشن رایگان است و کار با آن بسیار ساده است. نسخهی پولی آن نیز موجود است که سرعت اتصال شما را تا ۳۰٪ بالاتر میبرد.
این اپلیکیشن به دست شرکت Cloudflare تهیه شده است، نامی معتبر در زمینهی امنیت وبسایت و اپلیکیشن که کارنامه بسیار درخشانی در حفظ امنیت دادههای کاربران خود دارد. این شرکت دارای سیاست «ثبت نکردن داده» است و هیچگونه اطلاعات شخصی قابل شناسایی مربوط به استفاده شما از این اپلیکیشن را ذخیره نمیکند.
این اپلیکیشن به عنوان یک ابزار برای دور زدن طراحی نشده است، و بنابراین نباید انتظار داشت که به وبسایتهای سانسور شده تحت هر شرایطی دسترسی ایجاد کند. بعضی از کاربران گزارش دادهاند که استفاده از این اپلیکیشن برای باز کردن برخی وبسایتها و اپلیکیشنها مانند یوتیوب و گوگل پلی استور، چالشبرانگیز بوده است.
همانطور که پیشتر اشاره شد، این اپلیکیشن تنها میزان محدودی امنیت حریم خصوصی فراهم میکند. هر چند که فعالیتهای شما را از ISP مخفی نگه میدارد، اما IP شما را از وبسایتهایی که دیدن میکنید پنهان نمیکند.
اوتلاین فرایند ساختن یک ویپیان (VPN) را آسانتر و کمهزینهتر میکند و به شما اجازه میدهد تا آن را مدیریت کنید و کاربران را به سرور خودتان اضافه کنید. شما میتوانید سرورهایی را روی آمازون، گوگل یا هر شرکت ارائهدهندهی خدمات ابری دیگر قرار دهید. یکی از راههایی که حکومتها سرورهای ویپیان را مسدود میکنند، از طریق تشخیص حجم بالای مصرف آنها است.
با این حال، با توجه به اینکه شما از طریق اوتلاین فقط از یک ویپیان خصوصی برای خودتان و گروه محدودی استفاده میکنید، میتواند شناساییشدن ویپیان را بسیار دشوارتر کند.
نرمافزار اوتلاین منیجر مناسب برای سیستمتان را نصب کنید و ارائهدهندهی سرویس ابری خودتان را انتخاب کنید. پس از انتخاب آن، با فرایند آمادهسازی خاص آنها آشنا خواهید شد. شما میتوانید سرورتان را از روی اوتلاین منیجر مدیریت کنید.
پس از تنظیم سرورتان، میتوانید کلیدهای دسترسی یکتایی را مستقیماً از نرمافزار دسکتاپ منیجر ایجاد کنید. منیجر به شما امکان میدهد تا دعوتنامههایی را از طریق پلتفرم ارتباطی دلخواه، برای اتصال به سرورتان بفرستید. کلیدهای دسترسی یعنی چگونه دستگاههایتان را به اوتلاین منیجر وصل میکنید و با استفاده از سرورتان از آنها محافظت میکنید. هر کلید دسترسی خاص و یکتاست و میتواند مستقیماً از روی سرور تنظیم یا حذف شود. محدودیتهای داده، به شما امکان میدهد تا میزان پهنای باند مجاز برای هر کلید را کنترل کنید.
سپس، اپ اوتلاین کلاینت را دانلود کنید و با استفاده از کلید دسترسی خاص خودتان وصل شوید. اپ کلاینت نسخههایی برای دسکتاپ و دستگاههای همراه دارد، بنابراین میتوانید از هرجایی که باشید و از تمام دستگاههایتان به اینترنت آزاد دسترسی پیدا کنید و بهطور خصوصی با دیگران ارتباط برقرار کنید.
از آنجا که ویپیانی که شما روی سرورتان اجرا میکنید فقط به وسیلهی شما و گروه محدودی مورد استفاده قرار میگیرد، شناسایی آن بسیار دشوارتر است و کارکردن با آن نیز باید خیلی ارزانتر باشد. اوتلاین همچنین میگوید که از یک «پروتکل بدون دستدادن و شبیه به هیچچیز که شناساییاش دشوار است» استفاده میکند، که باعث میشود کار مأموران حکومتی در تشخیص و مسدود کردن آن سختتر شود.
در صورتی که سرور شما مسدود شود، باید بهسادگی بتوانید یک سرور دیگر را با استفاده از همین روش از نو راهاندازی کنید.
اوتلاین متنباز است، و در دو بررسی امنیتی مستقل تایید شده است.
هر ویپیان امنی به دسترسی به سرورهای بینالمللی روی سرویسهای ابری وابسته است و بنابراین در صورت قطعی کامل اینترنت، ویپیان خصوصی شما کموبیش قطعاً از کار خواهد افتاد، درست مانند هر ویپیان تجاری دیگری که در بازار موجود است.
بسیاری از ویپیانها قادر هستند تا میزان بالایی حریم خصوصی برای شما فراهم کنند، اما باید این نکته را لحاظ کرد که این ابزارها نمیتوانند گمنام ماندن شما را به طور کامل تضمین کنند چرا که عوامل دولت شیوههایی برای تشخیص آدرس IP شما در حین استفاده از ویپیان، در دست دارند.
اما گزینههای دیگری وجود دارد و اتصال به اینترنت از طریق Tor میتواند میزان بالاتری از گمنامی را، نسبت به ویپیانها، برای شما فراهم کند. برای رسیدن به این هدف، Tor از روش مسیریابی پیازی ‘onion routing’ استفاده میکند، روشی که اتصال شما را پیش از رسیدن به مقصد منتخب، از چندین پروکسی (یا مسیریابهای پیازی) میگذراند.
این پروکسیها فقط میتوانند یک مرحله را در هر سمت از این زنجیره ببینند، بنابراین هیچکس نمیتواند هم نقطه مبدأ ترافیک (یعنی شما) و هم نقطه مقصد (وبسایتی که باز میکنید) را مشاهده کند.
توجه کنید که ISP شما میفهمد که شما از Tor استفاده میکنید، اما هیچ چیز دیگری درباره فعالیتهای آنلاین شما بدست نخواهد آورد. تمام کاربران Tor به چشم یک ناظر شبیه هم به نظر خواهند رسید.
خود این موضوع که شما از Tor استفاده میکنید میتواند موجب سوءظن شود، اما عقیده اکثریت قریب به اتفاق متخصصان امنیت دیجیتال این است که گمنامی بدست آمده از Tor مولفهی مهمی از امنیت دیجیتال روزمره است، حتی اگر سرعت اتصال شما را بیشتر از ویپیانها پایین بیاورد.
اگر فقط میخواهید از Tor برای گشت و گذار در اینترنت استفاده کنید، میتوانید مرورگر Tor را دانلود کنید، و اگر میخواهید بقیه اپلیکیشنها روی گوشی همراهتان نیز از طریق شبکهی Tor، پروکسی شوند، Orbot را دانلود کنید.
«سیگنال» اپلیکیشن پیامرسانی برای سیستمعاملهای iOS، اندروید و دسکتاپ است که دارای قابلیت رمزگذاری سرتاسری E2EE است. این اپلیکیشن رایگان بوده و به عنوان یکی از ایمنترین اپلیکیشنهای پیامرسان